Jels har en å. Men borgerne i almindelighed har ingen adgang til åen, da der er bygget helt til å-brinken gennem hele byen. Bortset fra Gæstgivergården og området bag den, hvor der nu er taget initiativ til at gøre noget ved området. Og det er bestemt positivt, da det længe har ligget forladt hen.
Jels Lokalråd har i den forbindelse et forslag der tilfører området bag Gæstgivergården anselig værdi for både fremtidige beboere af området og for Jels som helhed. Værdier der ellers vil gå tabt, idet de byggeplaner der er fremlagt ved Gæstgivergården ikke – som de er skitseret på nuværende tidspunkt – sikrer offentlig adgang til det åbne vandløb. I forbindelse med planerne har vi talt med lokalpolitiker Børge Baagø Hansen, der mener det er en rigtig god idé – ligeledes støtter Turistforeningens formand Conni Tetens forslaget. Flere af lodsejerne fra det område å-sti planerne berører, er også meget positive.
Forslaget lyder som følger
Offentlig sti anlægges langs åen. Stien skal gå på vestsiden af åen fra Søndergade mod syd, da der er bebyggelse helt ud til åen på modsatte side. På vejen hen til den eksisterende ”Dinesen bro” skal stien have en afgrening med forbindelse til Nygade, for at give fodgængere m.fl. fra Nygade og Hennekesdamvej let adgang til stien. Den skal så fortsætte hen til et stykke efter den før nævnte ’Dinesen-bro’, hvor en ny bro etableres over åen. Her deler stien sig i to.
På østsiden af broen forbindes stien til Klovtoftvej. Dermed vil stien kunne fungere som et grønt alternativ ikke blot for beboerne på Klovtoftvej, men også for hele Søndermarken og Kløvervej.
På vestsiden af broen fortsætter stien mod syd op bag om spejderhytten ’Jarlsborg’, ind til et hegn af høje gamle bøgetræer, der vil kunne fungere som allé for stien. Der er en eksisterende direkte forbindelse fra spejderhyttens indkørsel til boligområdet Ravnbjerg, hvilket vil gøre stien særdeles attraktiv for fodgængere m.fl. i dette område.
Anvendelse
Stien bør anlægges som en fast, bred gangsti så den sikres størst mulig offentlig adgang for fodgængere – også for grupper såsom ældre med rullator, kørestolsbrugere og småbørnsforældre med barnevogne og klapvogne. Samtidig bør den anlægges således hurtige køretøjer som scootere m.m. hverken kan eller må anvende stien.
Fordelene ved dette
– Jels får adgang til åen, der ligesom søerne er med til at kendetegne Jels, også historisk set. Ved åen har byens historie udviklet sig igennem tiden med for eksempel elværk, farveri, badehus, et gammelt bygværk og fiskeri m.m.
– Man vil kunne forbinde både Klovtoftvej, Søndermarken, Ravnbjerg og de nyere andelsboliger bygget der, med bycentrum. Samtidig vil Nygade og store dele af Hennekesdamvej også kunne anvende stien som naturlig gangsti til byens midte og søen.
– Stien vil være et stort plus for skole og børnehave, der har sin gang på ”Jarlsborg” og de vil have mulighed for at udvide deres viden inden for fx ”læring om strømmende vand” og planteliv der knytter sig til åen og engen.
– Stien vil kunne fungere som ”Fiskesti” og bl.a. glæde byens unge lystfiskere med bedre adgang til å-løbet.
– Den vil kompensere for det grønne område, der inddrages ved det planlagte andelsboligbyggeri bag Gæstgivergården og samtidig gøre det attraktivt for de kommende beboere at kunne færdes langs åen.
– Stien kan bidrage til at fastholde Jels som et naturskønt område med stor variation og dermed kunne tiltrække nye borgere og vækst, til gavn for kommunen som helhed.
Yderligere information kan du få ved at kontakte Jels Lokalråd:
– Finn Smidt, tlf. 24 27 96 09
– Anette Dons Jensen
– Kristian Juel Petersen
– Jesper Finnemann, tlf. 51 50 92 88